مطلب زیر همانطور که قبلا نیز با اسم او آشنا شدهاید مربوط به وب لاگ دوست بسیار عزیز و دانایمان ” بالان ” می باشد. مطالب او آنقدر کامل و جامع هستد که هیچ متنی جای آن را نمیگیرد و ما متن او را کامل در پست هایمان قرار می دهیم. با آرزوی موفقیت روز افزون برای این دوست نوجوان.
من هر وقت، مناسبتی برای محیط زیست میرسد، هم خیلی خوشحال میشوم و هم خیلی ناراحت. خوشحال میشوم برای این که یک برنامهی دیگر برای محیط زیست در پیش است. و ناراحت میشوم از خبرهای بد و پیاپی از محیط زیست ایران، که انگار تمامشدنی نیستند: (1) و (2) و (3) و …
من پارسال برای «موج سبز» بزرگی که برای گرامیداشت «روز جهانی تالابها»، در وبلاگستان فارسی داشتیم، پُستی در «بالان» قبلیام (baallaan) آماده کردم، که بارها در وبلاگستان فارسی کپی پیست شد. برای گرامیداشت «روز جهانی تالابها» در سال 2010، این مطلب کوتاه را مینویسم و البته از قسمتهایی از نوشتهی قبلیام هم در آن استفاده میکنم:
«مراقبت از تالابها، پاسخی به تغییرات اقلیمی»
- اصلاً تالاب چیست؟ تالاب بومسازگانی (اکوسیستمی) است با مشخصاتی میان خشکی و دریا. ماندگاری نسبی آب در تالاب، مشخصهی اصلی آن بهشمار میرود. تالابها از نظر پوشش گیاهی، آبزیان و جلوگیری از حرکت شنهای روان (بهویژه در مناطق خشک)، بر شرایط اقلیمی و زندگی انسان و گیاهان و جانوران گوناگون تأثیر مستقیم دارند و یکی از مهمترین زیستگاههای پرندگان مهاجر و منابع تأمین آب و غذا هستند. ارزش زیستمحیطی تالابها، 10 برابر جنگلها و 200 برابر زمینهای زراعی است. بهطور متوسط هر هکتار تالاب، 22 هزار دلار ارزش دارد. باید بدانیم هر تالابی که خشک میشود، رشد فرسایش خاک را افزایش میدهد، تعادل دمای هوا و آبهای زیرزمینی شور و شیرین را بر هم میزند و سبب افزایش انتشار گازهای گلخانهای میشود.
- روز جهانی تالابها چه روزی است؟ دوم فوریه، برابر با 13 بهمن، «روز جهانی تالابها» است. امسال، شعار «مراقبت از تالابها، پاسخی به تغییرات اقلیمی» برای گرامیداشت این روز و توجه به ارزش تالابها در سال 2010 میلادی تعیین شده است؛ تا بتواند هر سه موضوع مهم و جهانی ِ محیط زیستی امسال، یعنی اهمیت تالابها، سال جهانی تنوع زیستی و تغییرات اقلیمی را نشان دهد.
- تا به حال چه کار مهمی برای تالابها انجام شده است؟ تهیهی «فهرست رامسر»، یکی از کارهای مهمی است که برای ثبت، نگهداری و استفادهی درست از تالابها انجام شده است و در حقیقت فهرستی از تالابهای مهم جهان است که در سال 1971، در معاهدهی بینالمللی «کنوانسیون رامسر»، در شهر رامسر ایران، به امضا رسید.
- از تالابهای ایران چه خبر؟ ایران بیش از 84 تالاب دارد، که 22 تالاب از میان آنها در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده و از این نظر – یعنی تعداد تالابهای ثبت شده – از میان 158 کشور، رتبهی نوزدهم را دارد. ولی در حال حاضر 7 تالاب ایران، بهطور رسمی در «فهرست قرمز مونترو» قرار دارند؛ مانند «تالاب انزلی». اصلاً انگار همهی تالابهای ایران در سراشیبی نابودی قرار دارند. مانند «تالاب اسرارآمیز شادگان» که نهتنها با زبالههای سمی زمین گیسی به فاجعهی زیستمحیطی بزرگی تبدیل شد؛ بلکه قربانی سدسازیهای غیرمجاز هم شد. یا «تالاب امیرکلایه»، یا «تالاب بامدژ»، یا «تالاب میقان» یا … و خلاصه این که اگر هیچ کاری نکنیم، 70 درصد تالابهای ایران تا 30 سال دیگر خشک خواهند شد.
- چه منابع آنلاین و معتبری دربارهی تالابها هست؟ نسخهی پیدیاف (PDF) و رایگان کتابچهی «مراقبت از تالابها، پاسخی به تغییرات اقلیمی»، که 16 صفحه دارد و به زبان انگلیسی است را با حجم 2.4 مگابایت، میتوانید بارگذاری و دریافت کنید. منابع بَرخط (آنلاین) دیگر را میتوانید در این صفحه بخوانید، و یا از این صفحه، بارگذاری و دریافت کنید.